Binnenkort meer info

De provincie Groningen heeft tussen 2010 en 2015 Waddenfondsproject 'Kiek over Diek'
uitgevoerd. Een nieuwe fietsroute van 90 kilometer is aangelegd die het meest
westelijke punt van Groningen: Lauwersoog verbindt met het meest oostelijke punt:
Nieuw Statenzijl.
Afwisselend gaat het over, voor- en achterlangs de dijk en het fietspad sluit aan op bestaande fietsroutes. Het project voorziet ook in aansluitingen met het achterland, zodat verschillende rondgaande routes mogelijk worden.
In tien dorpen die gelegen zijn langs deze transecten en in de nabijheid van de Waddenkust,
zijn socialsofa's [verhalenbanken] geplaatst. De banken zijn in samenwerking met de bewoners gerealiseerd en dienen, naast rustpunt voor de bezoekers, als dorpsontmoetingsplek.
Deelnemers: Zoutkamp, Pieterburen, Warffum, Usquert, Uithuizermeeden, Roodeschool, Spijk
Woldendorp, Nieuw Beerta, Bad Nieuweschans.
(bekijk de sofa's onder DE BANKEN)

'Kiek over diek' is een samenwerking tussen de provincie, de vier kustgemeenten
De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt en de beide waterschappen Noorderzijlvest en
Hunze en Aa's.

 

In 2009 startte op initiatief van de gemeente Winschoten het project 'ieder draagt zijn steentje bij'. Er werden vijf Socialsofa's gemaakt die bestemd waren voor vier wijken in Winschoten.
Eén bank was voor Blauwestad. Bij de oplevering in 2010 werden de sofa´s tijdelijk tentoongesteld op het Israëlplein bij winkelcentrum het Rond. Zes andere banken volgden: voor Winschoten, Reiderwolde en Blauwestad-Het Park. Van meet af aan was de insteek om kinderen bij het project te betrekken heel succesvol en deze opzet wordt verder ontwikkeld in 2011 met het verhalenbankenproject 'In grote lijnen'  
Dit pilotproject begon in de gemeente Oldambt en is in 2013 uitgebreid naar de andere Oost-Groninger gemeenten. In totaal gaat het om 32 banken, verdeeld over de gemeenten Oldambt, Stadskanaal, Bellingwedde, Menterwolde, Veendam en Pekela. In het glasmozaïek zijn gebeurtenissen uit de plaatselijke geschiedenis op fantasievolle wijze door kinderen verbeeld. Hieraan vooraf gaat een breed opgezette gastles over het onderwerp. Deze wordt verzorgd door een 'verhalenverteller'. De onderwerpen worden aangedragen door de dorpsverenigingen en wijkplatforms. Banken met een verhaal dus die bovendien ook nog eens lekker zitten. De initialen van de kinderen die hebben meegewerkt zijn op alle banken terug te vinden.
Met deze uitbreiding lag er een mooie kans om onze regio op de kaart te zetten en te verrijken met een bijzondere toeristische route die via de unieke verhalenbanken door dorpen, wijken en buitengebieden gaat lopen.
Leader Oost-Groningen is een van de partijen die financieel bijdraagt aan het project.